PASMA


Mainecoon, ameriška divja mačka, je ena najstarejših pasem Severne Amerike. O izvoru te pasme je poznanih kar nekaj legend. Ena teh, ki je biološko nemogoča, pravi, da je nastala z križanjem domače srednje dolgodlake mačke in rakuna.

Druga zgodba pravi, da je pasma nastala s križanjem domačih mačk in mačk Marie Antoniette, ki jih je poslala v Ameriko, natančneje v Maine, v času Francoske revolucije, ko je nameravala pobegnit iz Francije.

Nekako najbolj verjetno je, da je pasma nastala naravno skozi dolga leta med križanjem domačih in prvotnih angora mačk, ki so prišle v Ameriko že v času Vikingov.

V literaturi se ta pasma prvič omenja okoli leta 1861, ko je njihova popularnost strmo naraščala. Okoli leta 1900 je zanimanje za njih upadlo zaradi prihoda atraktivnejših Perzijk. Dandanes pa mainecooni ponovno veljajo za eno najbolj priljubljenih vrst.

Maonecooni so ogromne, mišičaste mačke s čvrstim okostjem in so poznani v praktično vseh barvnih kombinacijah, čeprav so bili prvotni le rjavo progasti in rjavo progasti z belo. Samci pogosto dosegajo okoli 12 kg in več kot 1 m dolžine. Samice so običajno manjše in tehtajo od 6 do 9 kg. Vse telesne značilnosti te pasme pričajo o tem, da se je izoblikovala v težkih pogojih. Dlaka je svetleča, vodoodporna, daljša v predelu ovratnika ter po trebuhu in stegnih, kar je mačke varovalo pred mrazom in snegom. Krajša dlaka na hrbtu pa je preprečevala nastajanje vozlov med premikanjem po podrasti. Ogromne šape so jim omogočale lažje gibanje po snegu, čopi dlake med prsti pa so jih varovali pred mrazom.Rep je običajno bogato odlakan in tako dolg kot je telo. Tudi ušesa so velika, široko odprta, znotraj in zunaj odlakana ter se na vrhu zaključijo z značilnimi čopki.

Mainecooni se razvijajo zelo dolgo in dosežejo svojo končno velikost šele pri 3 do 5 letih, po karakterju pa lahko trdimo, da ostanejo za vse življenje mladički. Radi se igrajo z vodo, prinašajo žogice, sledijo gospodarju in mu poskušajo pomagati, zato pogosto slišimo, da imajo karatkter psa. Kljub svoji velikosti so to zelo nežne muce, ki se dobro razumejo z otroki in drugimi živalmi.

In še nekaj besed o zdravju. Pogosto se pri tej pasmi pojavlja displazija kolkov, težave s srcem in ledvicami.

Če se odločite za nakup te muce, vas naj ne prepriča samo zunanji izgled, ampak povprašajte kako je z zdravjem njenih staršev, kajti vestni in dobronamerni rejci bodo svoje muce dali testirati in vam bodo brez zadržkov pokazali rezultate preiskav

Create your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!